2009. november 12., csütörtök

"Imagine a new world" photo competition - People Favorie Award Winner


Magyar fotós nyerte az Európai Bizottság fotópályázatát



2009. november 10. 15:00

Halász Dániel Képzeletbeli napló című fotósorozata első helyezést ért el, egy másik magyar induló Szabó Balázs pedig közönségdíjas lett

Halász Dániel személyében magyar induló nyerte meg az Európai Bizottság Képzelj el egy új világot! című fotópályázatát. A kedd esti ünnepélyes díjkiosztó után a verseny első három helyezettjének fényképeit is bemutató kiállítás nyílik Brüsszelben.


A kreativitás és innováció európai évének keretében júniusban meghirdetett pályázatra 1500 fotós 5000 fényképet küldött be az Európai Bizottsághoz. A megmérettetésen valamennyi uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia fotósai - profik és amatőrök egyaránt - részt vehettek, korhatár nélkül.


Első helyen a magyar Halász Dániel Képzeletbeli napló című fotósorozata végzett, amelynek felvételei a képeslapok stílusjegyeit hordozzák, és amely a méltató értékelés szerint "arra emlékeztet minket, hogy eljövendő világunkat nehéz elválasztani múltunktól, és érdemes lehet átgondolnunk, miként értelmezzük a haladás fogalmát".


A második helyezettnek járó díjat a brit James Naylor kapta A 2109-es osztály című fotósorozatáért, a harmadik helyet pedig a francia Vincent Bitaud szerezte meg Az autómentes város című sorozatával.


A közönségdíjat a magyar Szabó Balázs Hősök című képe kapta. Az alkotást a zsűri által előválogatott 30 fotó közül az európai közönség választotta ki októberben, online szavazással.


A négy nyertes mindegyike fotósfelszerelést kap, továbbá meghívják őket a kreativitás és innováció európai évének Stockholmban megrendezendő decemberi záróeseményére.


A pályázat legjobb képeiből - köztük a nyertesek fotóiból - a brüsszeli Espace Photographique Contretype kortárs fotóművészeti központban látható kiállítás november 22-ig. A tárlat anyaga novemberben, illetve decemberben az Európai Bizottság több épületében is látható lesz Brüsszelben, jövőre pedig európai körútra indul.



Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése